Skip to main content

Gotland, Kalmar og Øland

Den svenske ø i Østersøen var igennem århundreder et nordeuropæisk handelsknudepunkt, hvor sørøvere, nonner, rige købmand og afsatte konger mødtes. Vi finder ud af, hvordan Gotland er idag. Besøg også i Kalmar og på Øland.
Afgang 16.-21. juni fra Silkeborg, Ikast og Herning

 

Fritekstsøgning

Dagsprogram

  • Måske flere af jer kender Gotland gennem Mari Jungsteds populære krimier om kriminalkommissær Anders Knutas og journalisten Johan Berg? Det er ganske overvældende, hvor mange uhyrligheder, der kan ske på denne idylliske feriedestination - og virkeligheden er da også heldigvis en ganske anden, i hvert fald nu til dags. Den svenske ø emmer af såvel historie som historier - både svensk, nordisk og europæisk, men også af enestående natur, præget af klippefyldte partier og lange sandstrande med vidunderligt klart vand. Omkring 40 procent af Gotland er dækket af skov, og her findes mere end 70 naturreservater.
    Hovedbyen Visby, der dufter af charme, hav og roser, er en af Sveriges ældste byer og kan byde på cirka 200 huse fra middelalderen og en placering på Unescos verdensarvliste.

  • kalmarunionen - et stykke danmarkshistorie: Søndag 16. juni

    Vi kører med Giba Travel fra Silkeborg og Herning tidligt om morgenen søndag 16. juni og kursen er sat mod Fyn, Sjælland og Sverige.
    Ankomst til Kalmar sidst på eftermiddagen.
    Vi går en lille tur med rejselederen i den fine, historiske by . Undervejs passerer vi bl.a. de tre nabohuse fra 1600-tallet med kælenavnet “Tripp, trapp, trull”, det ikoniske vandtårn og
    Stortorvet med domkirken og rådhuset.
    Velkomstmiddag på hotellet

  • På Øland: Mandag 17. juni

    Mandag går turen videre til Sveriges næststørste ø, Øland.
    Vi kører over den seks kilometer lange bro, der forbinder øen med fastlandet til den sydligste spids, hvor det 42 meter høje fyr »Långe Jan« står.
    Fyret, der er Sveriges ældste, blev bygget af russiske krigsfanger i 1785 og kan ses 26 sømil væk.
    På østkysten passerer vi flere gamle, spændende byer og ikke mindst et stort antal stubmøller.
    Vi besøger byen Borgholm og parken ved den kongelige sommerresidens Solliden samt den berømte Borgholm slotsruin fra 1200-tallet. Bygningsværket har været en overdådig forsvarsborg, som Valdemar Atterdag i sine velmagtsdage overtog som pant i 1361.
    Først på eftermiddagen kører vi med passende pauser til Oskarshamn, hvorfra vi sejler til Visby på Gotland. Vi nyder middagen om bord på færgen og ved ankomsten kører vi direkte til vores hotel, hvor vi indkvarteres

  • Den vigtige hansestad: Tirsdag 18. juni

    Visby var i sin tid en rig hansestad og en vigtig havn for de mange hanseatiske købmænd, som dominerede byen dengang.
    Byen er beskyttet af sin 11 meter høje og 3 kilometer lange bymur med 30 tårne. Inden for murene finder vi gamle købmandsgårde, smalle og stejle stræder og gyder med roser og eksotiske planter samt Sveriges mest usædvanlige botaniske have fra 1855.
    Smalle stræder med høje pakhuse fra middelalderen vidner om fortidens rigdomme, som blev købt og solgt her på deres vej til København eller Novgorod, Byzans eller Finmarken.

    Indre Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at “Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen.” I byen findes der mere end 200 bygninger fra middelalderen, og overalt mærker man historiens vingesus.

    Efter et par timer rundt i de hyggelig stræderne og et kig i kirkeruiner besøger vi byens museum, og her opleves Gotlands spændende historie, gravenes udvikling fra stenalder til vikingetid samt vikingernes sølv- og guldskatte.
    Dagens oplevelser slutter med et besøg på Högklint med en fantastisk udsigt til det smukke Schweizerhus, Fridhem og Visby.

  • Får, kalk og raukere: Onsdag 19. juni

    Onsdag tager vi turen til den svenske filminstruktør Ingmar Bergmanns elskede Fårö, hvor også mange af hans film er indspillet. Vi indleder med et ophold ved hans grav ved Fårö Kirke.
    Turen fortsætter gennem den særprægede natur, der er både gold og barsk. Vi ser gamle kalkpatrongårde fra kalkbrændertiden, stengærder og fårehuse. Langs kysten finder vi søjleagtige klipper, kaldet raukere, som med sære faconer hensætter os i en eventyrverden, hvor man klart forstår, hvorfor folk fra tidligere tider tillagde klipperne liv og mening.

  • Asger Jorns gravsted: Torsdag 20. juni

    Udflugten i dag går sydpå og vi besøger landsbyen Grötlingbo, hvor vi først ser den gamle og charmerende kirke, hvor Asger Jorn ligger begravet. Herefter tager vi tilbage til middelalderen på Kattlunds gård, der er en af Nordens bedst bevarede gårde med rødder tilbage til 1200-tallet. Vi ser bl.a. urtehaven og frugtplantagen med lokale æblesorter inden vi
    fortsætter gennem det gotlandske sletteland ”Alvaret” mod øens sydspids.
    Her findes stenmuseet, hvor Chr. 4. hentede sandsten til sine slotte. Turen fortsætter nordpå langs vestkysten ad nogle spændende kystveje til stedet, hvor Valdemar Atterdag gik i land den 22. juli 1361 og brandbeskattede Visby. Her får vi en flot udsigt til Karlsøerne.
    Vi fortsætter til færgen, der afgår fra Visby sidst på eftermiddagen.
    Efter ankomsten i Oskarshamn kører vi direkte til vores hotel i Kalmar, hvor en sen middag venter os.

  • Arkitektoniske Karlskrona: Fredag 21. juni

    Fredag formiddag er på egen hånd i den hyggelige by. Måske frister de mange butikker eller et besøg på byens smukt bevarede renæssanceslot?
    Ved frokosttid forlader vi Kalmar og kører langs kysten.
    Undervejs stopper vi i Karlskrona, den største by i Blekinge. Karlskrona byder på historisk arkitektur, og blev grundlagt i 1680 af Karl 11, som blev hovedbase for den svenske flåde.
    Sverige var dengang en stormagt med interesser langt ind i Østersøen. Blandt ærkefjenderne var Rusland og Danmark. I 1658 erobrede den svenske konge Karl X Blekinge fra Danmark, og Karl XI ønskede at holde på den nyerhvervede landsdel.
    Midt om eftermiddagen begynder vores hjemtur og efter turen over Øresundsbroen, er vi tilbage ril vores hjembyer først på aftenen.

Afgange- og ankomsttider

Plads På- og afstigning
Herning Markedspladsen ved Møllegade
Ikast Buslommen ved Føtex
Silkeborg Ansvej 114, ved jysk park

Tilvalg og tillægspriser

Udflugter og valgmuligheder

  • Sædereservation
    Sædereservation Kontakt Læserklubben for nøjagtig sædereservation.
    Pris: 100,-
  • Ikke-abonnentpris
    Ikke-abonnentpris Ikke-abonnentpris
    Pris: 200,-
  • Forsendelsesgebyr
    Forsendelsesgebyr Forsendelsesgebyret dækker manuel håndtering af print og forsendelse af afrejsepapirer.
    Pris: 25,-

Værelsesvalg og andet

  • Dobbeltværelse 0,-
  • Enkeltværelse 1.695,-
  • Afbestillingsforsikring fra 560,-

Afgange og priser

DatoAfrejsestedDestinationLedige pladserPrisSærpris for
abonnenter
16/6Flere
Se alternativ
Gotland og ØlandMere end 88.195,-7.995,-BestilMere information
Rejsekalender
Kontakt os
Adresse:
Læserklubben, en del af Mediehusene Midtjylland
Østergade 21
7400 Herning